Tapiolan bussiterminaali

Maaliskuun 4. päivä alkaen kaikki Tapiolaan tulevat, sieltä lähtevät ja sitä kautta kulkevat bussit pysähtyvät kauppakeskus AINOAn yhteyteen rakennetussa terminaalissa. Jatkossa sitä kautta kulkevat myös linjat 550 ja 551.

Bussiyhteydet

Joukkoliikenne Tapiolan alueella ja Etelä-Espoossa paranee maanantaina 4. maaliskuuta, kun Tapiolan bussiterminaali avataan liikenteelle.

Muutoksen myötä kaikki Tapiolan kautta kulkevat tai sinne päättyvät bussilinjat alkavat käyttää uutta bussiterminaalia, joka sijaitsee Merituulentiellä. Tapionaukion bussiterminaali poistuu käytöstä terminaalin avaamisen yhteydessä. Myöskään Pohjantiellä ei enää ole bussiterminaalia. Pohjantien pysäkit pysyvät kuitenkin sitä kautta kulkevien bussilinjojen käytössä lukuun ottamatta laituria numero 40 (pysäkki E2000), joka poistuu käytöstä.

Uudessa bussiterminaalissa bussia odotetaan sisätiloissa, ja yhteys terminaalista bussiin kulkee liukuoven läpi kuten esimerkiksi Kampissa tai Matinkylässä. Parempien metro-bussi-vaihtoyhteyksien lisäksi myös yhteydet Etelä-Espoosta esimerkiksi Leppävaaran ja Meilahden suuntiin paranevat terminaalin avaamisen myötä merkittävästi.

Uusi bussiterminaali on jakautunut kahteen osaan: pohjoiseen ja eteläiseen, joiden välissä kulkee Merituulentie. Pohjoisessa osassa sijaitsevat laiturit 1–7, ja niiltä lähtee suurin osa eteläisen Espoon liityntäyhteyksistä. Eteläisessä osassa sijaitsevat laiturit 10 ja 11, mistä lähtevät muun muassa linjat 550 Itäkeskuksen ja 551 Leppävaaran suuntiin.

Terminaalin pohjoinen osa:
Laituri 1: linja 112
Laituri 2: linjat 124, 124K, 125, 125K
Laituri 3: linjat 118, 118B
Laituri 4: Linjat 548, 549
Laituri 5: Linjat 114, 115
Laituri 6: Linja 113
Laituri 7: Linja 111 Otaniemen suuntaan; linjat 550, 551 Westendinaseman suuntaan; lähibussilinjat 116, 117, 119; yölinjat 113N, 114N, 118N, 125N, 551N Espoon suuntaan

Terminaalin eteläinen osa:
Laituri 10: saapuvat bussit
Laituri 11: Linja 111 Hyljelahden suuntaan; linja 550 Itäkeskuksen suuntaan; linja 551 Herttoniemen suuntaan; lähibussilinjat 116 ja 119; yölinjat 113N, 114N, 118N, 125N, 551N Kampin suuntaan

Lisätietoja: HSL

Miten löydän terminaaliin? Miten liikun terminaalissa?

Terminaali sijaitsee Tapiolan metroaseman ja kauppakeskus AINOAn yhteydessä, ja kulku terminaaliin on opastettu niin metroasemalta, kauppakeskuksesta kuin Tapiolan katuverkostakin. Vastaavasti bussiterminaalista on järjestetty opastus metroon, katuverkkoon ja kauppakeskukseen.

Yhteys metroasemalta bussiterminaalin pohjoiseen osaan:
Tapiolassa suurin osa Espoon liityntälinjoista kulkee terminaalin pohjoisesta osasta (laiturit 1-7). Metroasemalta sinne kuljetaan laiturin länsipäästä (aseman Matinkylän puoleinen pää, uloskäynnit A ja B). Laiturilta kuljetaan liukuportaat ylös lippuhalliin ja jatketaan suoraan seuraaviin liukuportaisiin. Hissi taas vie bussiterminaalin viereen suoraan laiturialueelta ja lippuhallista.

Yhteys metroasemalta bussiterminaalin eteläiseen osaan:
Bussiterminaalin eteläiseen osaan (laiturit 10 ja 11) saapuu Tapiolassa suurin osa Espoon liityntälinjoista. Lisäksi eteläiseltä puolelta lähtevät runkolinja 550 Leppävaaran ja Itäkeskuksen suuntaan sekä 551 Otaniemen, Meilahden, Pasilan ja Herttoniemen suuntaan.
Bussiterminaalin eteläiseen osaan kuljetaan metron itäpään (Helsingin keskustan suunnan pääty) lippuhallin kautta. Laiturialueelta lippuhalliin saavuttaessa liukuportaat bussiterminaaliin sijaitsevat oikealla puolella. Hissi kuljettaa laiturialueelta itäiseen lippuhalliin, ja hissi lippuhallista bussiterminaaliin kulkee liukuportaiden vierestä.

Yhteys bussiterminaalin eteläisen ja pohjoisen osan välillä:
Bussiterminaalin eteläisen ja pohjoisen osan välillä on mahdollista kulkea väliaikaista kulkureittiä, joka ylittää Merituulentien. Varsinainen kulkuyhteys valmistuu kauppakeskuksen laajennuksen valmistuessa syksyllä 2019. Terminaalin pohjoiselta puolelta ylikululle pääsee nousemalla kauppakeskus AINOAssa Stockmannin edustalla olevilla hisseillä kerroksen ylöspäin. Terminaalin eteläiseltä puolelta ylikululle pääsee käyttämällä väliaikaisia kierreportaita tai hissiä.

------------------------------------------------------------------------

Ohessa lähestymiskarttakuva sekä kulkuopaste miten kuljet bussiterminaaliin ja metroasemalle Tapiolan keskuksessa.

 Lähestymiskartta. Kuva: Recommended

 

Kulkukartta liikennevälineisiin. Kuva: SITO