23.11.2019

Tapiolan Joulupolku 23.11.

JOULUPOLKU 

Eräänä lauantaiaamuna Tapio -tonttu nukkui hieman liian pitkään, koska oli hänen tonttuvapaapäivänsä. Unenpöpperöinen Tapio -tonttu sai hälytysviestin tonttukännykkäänsä:

“Huomio huomio kaikki tontut!
Korvatunturin kompassi rikki on ja Pukilla tehtävä mahdoton.
Ei lahjojen jaosta tule mitään kun Petteri säntäilee länteen ja itään.
Muorilla puurokin pohjaan palaa, syö tonttuset joulusuklaat salaa.
Kaikilta meinaa hermo mennä. Pukin reki ei vieläkään lennä.

Auttakaa! Lahjat jäävät jakamatta.
Mitä tästä tuleekaan, apua!
Auttakaa! Onko joulu peruttava?
Muorikin on suunniltaan, apua!
Pelastusyksikkö kutsun kuulee, ensin pilaksi viestiä luulee.
Korvatunturin hätä on suuri….”

Nyt on tosi kyseessä! Tapio-tonttu miettii. Korvatunturin kompassi on rikki ja joulu ei meinaa valmistua ajoissa. 

Ehditkö sinä auttamaan Tapiota ja Ainoa?  Joulunavaus-ohjelman jälkeen käynnistyy Joulupolku, jonka lähtöpiste on AINOAn infopisteen luona (1 krs.) Kiertele ja osallistu iloisiin tapahtumiin eri pisteillä ja lopuksi saat oman TONTTUDIPLOMI:n AINOAn Joulumaasta (2. krs.).

Joulupolku on kaikille avoin ja maksuton. (Klikkaa kuvasta suuremmaksi).


JOULUPOLUN PISTEET

1. Aloitus: Tapio-tontun piste, AINOA, 1. krs. klo 12–15

Seikkailu alkaa AINOAN info-pisteen tuntumasta, kauppakeskuksen 1. kerroksesta!


2. Food Market Herkun edusta: Perunaleimasin-korttityöpaja, M-tasolla klo 12–16

Tänä jouluna Joulumuori on kasvattanut ihan omat perunat joulupöytään tarjottavaksi, ja puuronkin hän on ehtinyt tänään meille keittää Keilahallin keittiössä, mutta kun Korvatunturin kompassin hajosi, kaikki kalenterit menivät samalla niin sekaisin, että oi ja voi, tässä rytäkässä unohtui Joulumuorilta ja tontuilta tehdä joulukortit valmiiksi. Nyt tarvitaan täpinää pikkusormiin ja perunalla kortteja painamaan!


3. Tuulikinsillan sisäänkäynti: Espoon kaupunginteatterin kasvomaalaus-piste, 1. krs. klo 12–16

Aino-tontun mielestä jokaisella kunnon tontulla kuuluu olla omanlainen kasvomaalaus, koska tonttuja on niin monenlaisia ja monennäköisiä:

"Autotallissa on autotallitonttu, Turun linnassa on kuuluisa linnatonttu, metsässä asuu metsätonttuja ja laivoissa laivatonttuja. Niin, ja saunassa asuu tietenkin saunatonttu!"

Espoon kaupungin teatteritontuilta saat itsellesi ikioman tonttuilmeen.

 

4.  Cafe Tarinan edusta, Forexin Onnenpyörä-piste, 2. krs. klo 12–16

Kun Korvatunturin kompassi hajosi, Joulupukki joutui turvautumaan helikopteriin päästääkseen käymään Tapiolassa. Onneksi Joulupukilla on apunaan aputonttuja ja etenkin Aino -tonttu ja hänen siskonsa Anni -tonttu ovat aina valmiina tekemään joulusta parhaimman joulun, paitsi että nuo kaksi tonttua ovat varsin vallattomia ja siellä missä he ovat, sattuu ja tapahtuu.

Aino ja Anni nimittäin harrastavat parkouria ja hyppivät ja pomppivat kuin jänöpuput ylös, alas, sivulle, eteen ja taakse. Aivan joka suuntaan! Niin, ja he osaavat myös tehdä kärrynpyöriä, sellaisia liikkeitä missä mennään pyöritään ympäri kuin onnenpyörä, monen monta kertaa.  “Hiukan jarrua vauhtiin! toppuutteli Joulupukki tonttuja. Kokeilkaapa välillä miten pyörii onnenpyörä!

Osaatko sinä tehdä kärrynpyöriä? Entäs pyörittää onnenpyörää? Tule kokeilemaan onnenpyörän pyöräyttämistä ja samalla voit testata, jos onni osuisi sinun kohdallesi.

 

5. Tapiolan Keilahallissa: Aino-tontun Puuropiste, klo 12–15

Joulumuori oli kertonut Aino-, Anni-, ja Tapio -tontuille vanhoista tavoista ja mainitsi, että kaikille tontuille on ollut tapana jättää puuroa ja muuta ruokaa jouluna omalle lautaselle tontun omalle paikalle. Tämä tapa on tuhansia vuosia vanha.

Keskiaikaisessa tonttujen piilotusleikissä puuroon kätkettiin esimerkiksi lantti/kolikko tai papu, ja sen löytäjä sai päättää, kuka sai luvan tehdä hassuja temppuja.

Jossain vaiheessa kolikot ja pavut vaihtuivat manteliin ja se ken mantelin puurostaan löysi, oli tulevana vuonna hyvin onnekas.

Nyt on aika herkutella puurolla. Joulupuuro antaa taikavoimia ja mitä olisikaan puuro ilman mantelia!

 

6. Marimekko-myymälässä: Joulumuorin kuppikattaus ja glögipiste, klo 12–15

Nyt kun Korvatunturin kompassi hajosi ja Petteri Punakuono säntäili edestakaisin hädissään siihen malliin, että osui sarvillaan muorin lempikuppiin hyllyllä ja kuppi tippui ja meni rikki pienen pieniksi palasiksi. Muori ei onneksi pienistä asioista pelästy ja rauhoitteli Petteri-poroa ennen Tapiolaan lähtöä.

Tontut tietävät, että tärkeintä muorille olisi saada hetki omaa aikaa keinua keinutuolissa ja juoda lempikupistaan lämmintä glögiä. Nyt Joulumuori tarvitsee uuden kupin taukoja varten. Autathan muoria vaikeassa valinnassa; mikä näistä kupeista sopisi muorille sinun mielestäsi?

 

7. Sokos Hotel Tapiola Garden: Piparinkoristelupiste klo 12–15

Joulumuori on opettanut Tapion, Ainon ja Annin koristelemaan piparkakkuja. Oletko jo koristellut oman piparkakun?

Piparkakkuja tulee joulumuorin mukaan olla paljon ja erilaisia, jotta niitä voi syödä vielä joulunkin jälkeen. Ennen vanhaan ajateltiin, että kun pitää piparkakkua taskussa ja käyttäytyy kiltisti, niin ei tule kipeäksi jouluna.

Joulumuori ei kuitenkaan suosittele pitämään piparkakkuja taskussa vaan koristelemaan ne hienoiksi ja syömällä ne jouluna! Niin tulee iloiseksi ja piparkakun muruset eivät ole taskussa vaan masussa!

 

8. AINOAn Leikkihuone 3.krs: Tonttumuskari /laululeikit klo 12–15.30

Tapio-tonttu pitää kovasti musiikin kuuntelusta, laulamisesta ja tanssimisesta villasukat jalassa. Arvaatko mikä Tapio-tontun lempijoululaulu on? Vinkki: Kun sen nimen sekoittaa, saa seuraavat sanat: ”HIDAS TOMUSUMU” Toinen vinkki: Tip-tap, tip-tap, tipe tipe… Joko arvaat?

Ainakin nämä Jamkidsin joulutontut osaavat monta mukavaa joululaulua ja kohta osaat sinäkin, tule mukaan musisoimaan!

 

9. Tapio Nallen Touhumetsä, AINOA 1. krs.: Lähetä terveiset Korvatunturille klo 12–17

“Oho! Hupsista keikkaa! Tulipas kiire!” Tapio -tonttu ajatteli. Nyt on jo ehditty tekemään kortteja, syöty puuroa, käyty kasvomaalauksessa, koristeltu piparkakkuja ja vielä pitäisi viestiä Korvatunturille. Nyt kannattaakin kirjoittaa tai piirtää ihan oma viesti Joulupukille! Voit kertoa itsestäsi, perheestäsi, harrastuksistasi tai ihan mitä vain!

 

10. JOULUMAA 2. krs: Joulupukin tervehdys- ja tonttudiplomipiste klo 12–17

Nyt voit noutaa itsellesi virallisen tonttudiplomin ja käydä tervehtimässä joulupukkia. Kiitos avustasi Joulupolulla ja hyvää joulua!

“….Apu ehtii paikalle juuri ja juuri.
Paikalle saapuu vihmerä tonttu, reen alle aukee korjausmonttu.
Kompassin tilalle vaihtuu äppi, poroilta syntyy jouluräppi. 

Pukki huikkaa: Kiitos vaan, kompassihan tuli kuntoon,
uudet tuulet puhaltaa, mah-ta-vaa!
Pukki huikkaa: Kiitos vaan! Reki saatiin viimein lentoon,
digiloikka kannattaa, ihanaa!”

Joulupolun tarina sai alkunsa Anu Potkosen sanoittamasta ja Terhi Niinimaan säveltämästä "Jouluräpistä".  Tarinaa voit seurata Joulupolun tapahtumapisteissä lauantaina 23.11. Tekstin on koonnut ja kirjoittanut pisteille Riikka Kastu.

Kuuntele täältä koko räppi: https://www.youtube.com/watch?v=kq9vBs4PbWM

Joulupolun lisäksi Tapiolan Jouluavaus on täynnä upeaa ohjelmaa. Tutustu päivän muuhun ohjelmaan täältä:
Tapiolan Joulunavauksen ohjelma