Joulu yhdessä paikassa

2.12.2019

Kävin katsastamassa joulunavausta Tapiolassa ja katsoin, kun joulupukki laskeutui katolta, huisin nopeasti meni! Savupiipusta kun hän normaalisti kiipeää, niin suora seinä taisi olla lastenleikkiä… Paikalla oli runsaasti lapsiperheitä, kaikki yhtä innoissaan punaisine nenineen – kylmän viiman takia. Ihanien Mutaveijarien esiintymisen jälkeen piipahdin Ainoaan lämmittelemään ja suunnittelemaan joululahjojen ostoa. Mitä ihmettä hankkisin kavereilleni ja perheelleni? 

Katso video Tapiolan joulunavauksesta 23.11.


Kimallekaverille

Kaikki, mikä kimaltaa, ei ehkä ole kultaa, mutta ah kuinka kaunista, eikö vain! Kimallekengät, strassikoristeita paidoissa ja neuleissa, housuissa ja hameenhelmoissa ja tietysti koruissa – kimalle on nyt pop. Ja trendikkäälle kaverille aivan paras lahja. Yksi minun kavereistani rakastaa korvakoruja ja pitkiä kaulakoruja, joten taitaa hänelle tarttua kyytiin Peurasta upeaa loistoa.

Luovalle lahjakkuudelle

Siskoni maalaa, ompelee ja tekee aina joulukortitkin itse. Tanskalaisesta Søstrene Grene -kaupasta bongasin hänelle kaikenlaisia ihania paperi- ja kangaskoristenaruja, kimallejuttuja ja maalauspohjia. Søstrene Grene on avannut ensimmäisen kauppansa Suomessa Ainoassa ja se on erittäin edullinen hintatasoltaan. Kaupasta löytää kaikkea ihanaa askarreltavaa sekä tarpeellista kotiin, kuten kahvikuppeja, kulhoja ja lautasia, isoja kauniita säilytyslaatikoita ja jopa kalusteita. Enimmäkseen tuotteiden väriskaala on tyylikkään neutraali; on paljon beigeä, vanhanajan roosaa, kermanvalkoista ja tummia pastellivärejä. 

Joulujuhlijalle

Søstrene Grene -kaupassa ihastuin myös heidän joulukoristeisiinsa, jotka ihastuttavat pronssisina ja samettipintaisina. Iso polkaraidallinen kimallekarkki oli saatava, vaikka yleensä kammoan kimaltavia joulukoristeita, koska sitä kimalletta löytää vielä juhannuksenakin. Kuten havunneulasiakin tuppaa löytymään. Stockmannilla on kokonaan oma joulukoristepuoti, joka pursuaa ihania joulukoristeita. Sisustus Boppis -kaupasta löysin hauskoja joulutonttuja ei-niin-jouluisella värimaailmalla. Eli jos tiedät, että joku (esim. minulla käly) rakastaa outoja joulukoristeita, ainakin nämä paikat kannattaa tarkistaa.

Luonnonlapselle

Kauniit kukat ihastuttavat ja ilahduttavat aina, ainakin minua. Tyylikäs kukkakimppu on myös oiva joululahja näin tavaroiden täyttämässä maailmassa. Little Bouquet Factorystä saat upeita leikkokukkia ja valmiskimppuja sekä myös tilaustyönä sidottuja kukkakimppuja. Ihastun itse erityisesti isoon vaaleanpunaiseen oudon näköiseen Kuningas protea -kukkaan. Miksei voisi ostaa vain yhden näyttävän kukan, joka omalla persoonallaan jo täyttää kokonaisen siron vaasin?

Siistille sisustajalle

Mieheni ei vielä tiedä – ellei nyt satu lukemaan tätä juttua – että meille kotiin on tulossa iso gorilla. Tai koira. Tai astronauttiapina. Tai räikeän pinkki flamingo. Tai ihan mitä vaan, mutta hitsi että rakastuin tähän kauppaan. Niin, siis Kareen, eli saksalaiseen sisustusliikkeeseen, jonka ensimmäinen kauppa Suomessa löytyy Ainoasta. Sanon siis vaan wow. Kare on täynnä mitä oudoimpia ja upeimpia ja tyylikkäimpiä ja siisteimpiä mm. kalusteita, tauluja, isoja koristeita, peilejä ja mattoja, mitä kotiinsa voi ajatella. Ja värejä, niin paljon värejä! Täältä et löydä beigeä sohvaa tai mitään perusskandinaavista simppeliyttä. Vähän tulee tunne, että kävelee 70-lukulaisen James Bond -leffan läpi, kun kiertää kaupassa. Tykkään! Mitä mieheni (ok, kotimme) saa lahjaksi, jääköön salaisuudeksi jouluaattoon asti.

Klassikolle Marimekko

Kun olen lopulta lämmennyt ja syönyt pienen välipalan Deliberissa, lähden kohti Kulttuurikeskuksen aukiota ja Marimekko-myymälää. Marimekko on klassikkojen klassikko, ajaton ja aina sopiva. Kylpytakit ovat kuulemma joulun hittituote, mutta minä metsästän jotain muuta, jotain pienempää; toki en tarkkaan tiedä vielä mitä. Tiedän kun näen sen. Marimekon mukit ovat aina toimivat, itselläni on niitä monta ja niissä on valinnanvaraa. Vaaleanpunapilkullinen vai unikkoja? Kettuja tai karhuja? Taidan sortua pinkkipilkulliseen mukiin lahjaksi nuorelle serkkutytölle, joka on kohtapuolin muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin. 

Teksti: Nina Karmano
Kuvat: Tuukka Ervasti