JOUTSENLAMPI - Venäjän kansallisbaletti Moskovasta

13.1.2020

Seikkailuntäyteistä toimintaa, upeita pukuja, lumoavaa musiikkia ja tanssia venäläisten balettitanssijoiden esittämänä. Kaikkea tätä on hurmaava Joutsenlampi. Tšaikovskin säveltämä, vuonna 1877 kantaesitetty Joutsenlampi on lumonnut niin baletin katsojat kuin klassisen musiikin ystävätkin. Venäläisessä baletissa ja etenkin Joutsenlammessa sanojen, askelten ja sävelten täsmällinen taituruus ilmaisee valtavan tunteiden kirjon. Klassinen lavastus, musiikki ja tanssi muodostavat yhtenäisen kielen, jota kaikki ymmärtävät välittömästi.  

Moskovasta saapuvassa Venäjän kansallisbaletissa tanssii Bolšoi-baletissa kannuksensa ansainneita solistitanssijoita. Balettiryhmä on niittänyt menestystä myös Venäjän ulkopuolella. Yli 30 tanssijan ryhmä esittää Joutsenlammen sellaisena, jollaiseksi se luotiin: versiona, joka on säilyttänyt suosionsa vielä 140 vuotta sen jälkeen, kun se sai ensiesityksensä Moskovassa.  

Tanssiryhmän taustalla ovat Bolšoissa tanssinut Sergei Radchenko sekä Bolšoi-teatterissa ja Joutsenlammen tunnetuimman version kantaesityspaikassa Mariinski-teatterissa solistina tanssinut Elena Radchenko. He kiertävät maailmaa ryhmänsä mukana.  

Kriitikko Anne Mette Busch arvioi esitystä tanskalaisessa Nordjyske-lehdessä: ”Joutsenlammen tutut elementit olivat paikoillaan. Harvoin näkee näin kauniita fouetté-piruetteja tai näin tarkasti rivissään tanssivia pieniä joutsenia. Esitys sai katsojat pidättelemään henkeään. Baletti on selvästi vaikea taidemuoto. Olisi katastrofi, jos Odetten ja Odilen tanssija ei täyttäisi yleisön toiveita ja ylittäisi niitä. Eilinen esitys oli katsomisen arvoinen jo pelkästään taidokkaan solistinsa ansiosta.”  

Ljudmila Titova tanssii Odetten ja Odilen eli valkoisen ja mustan joutsenen kaksoisroolin.

Ljudmila Titova

Syntymäaika: 9.10.1987
Syntymäpaikka: Moskova, Venäjä
Valmistunut Bolšoin balettiakatemiasta v. 2005.
Valmistunut Moskovan valtiollisen taiteen ja kulttuurin instituutin koreografian tiedekunnasta v. 2014

Työkokemus
 2005–2010 – Solisti, Moskovan kaupunginbaletti
2010 alkaen – Pääopettaja, esitanssija, Venäjän kansallisbaletti Aika
su 15.3.2020 klo 19.30 - 23.00

Paikka
Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Järjestäjä
PH SHOW

Liput
74,50/54,50 €
lippu.fi