Tapiola lautasella: Bistro O mat

Tiesitkö, että Tapiolasta löytyy jopa 32 ravintolaa? Runsas ravintolatarjonta ulottuu fine diningista laatupitsaan, ja tietysti löytyy herkullista kasvisruokaa, maukasta kotiruokaa, suussa sulavaa sushia, ruokahimoa herättäviä hampurilaisia – melkein kaikkea, mitä vain voi haluta syödä.

Kävin Tapiolan Kylässä maistelemassa alkupaloja ja hurahdin Kauppakeskus Ainoassa Bistro O matin klassikkosalaattiin. 

Elegantti Food Garden Ainoassa

Kauppakeskus Ainoan ravintolamaailma Food Garden on dSign Vertti Kivi & Co:n suunnittelema ja tuo ainakin minulle mieleen Tukholman kauppakeskus Ringencentrumin ruokanäyttämön Teatern. Tyylikästä – vaaleaa puuta ja tummaa pintaa sopivassa määrin sekoitettuna, raffit elementit katossa on jätetty näkyviin, viherseiniä, valaistus, tilantuntu ja tunnelma… Melkein jopa yllättävän viihtyisä ollakseen kauppakeskuksessa. Food Gardenissa löytyy seitsemän ravintolaa, täältä saat mm. hampurilaisia, pitsaa, sushia, aasialaista, newyorkilaista ja à la cartea.

Bistro O Mat 

Bistro O Mat on kirkkonummelaisen pariskunnan Päivi ja Marko Palovaaran toinen ravintola. Marko Palovaara voitti 2002 Vuoden Kokki -kilpailun, joka toi hänelle tunnettuutta ja on auttanut asiakkaita löytämään hänen ravintoloihinsa. Ruokafilosofia Bistro O Matissa pohjautuu klassiseen ranskalaiseen keittiöön skandinaavisella tvistillä – pohjoismaiset raaka-aineet, raikkaus ja selkeys ovat avainsanoja. ”Hyvää ruokaa, kivassa ympäristössä, järkevään hintaan ja ilman pönötystä”, kiteyttää Päivi. 

Tuhottava taideteos 

Ruoassa pariskuntaa innostaa se, että ruoka on tuhottava taideteos, joka hivelee aisteja – se miellyttää silmää, tuoksuu upealle ja maistuu vielä paremmalle. Ja jos ruoka-annos ei onnistukaan, sitä on helppo muuttaa lisäämällä tai poistamalla jotain, joka tekee siitä onnistuneen. Ruoka on kuin elävä tuote ja se tuo ihmisille mielihyvää. Välillä asiakkaat tulevat nälkäkiukkuisina ravintolaan ja kunhan ovat saaneet ruokansa, he muuttuvat lauhkeiksi lampaiksi. ”Ruoassa on joku taika – se pelastaa tilanteen kuin tilanteen”, Päivi sanoo.

Itse tein

Bistro O Matissa keitetään itse kaikki kastike- ja liemipohjat – ekologisesti kaikista jäämäpaloista, esimerkiksi vihanneksista, lihasta ja luista. Päivi toteaa, että tämä usein erottaa ravintolan kotikeittiöstä, koska kotona harvemmin on aikaa taikka mahdollisuutta kokata ihan näin pitkän kaavan mukaan. Tuntuu kuin kastikkeenteko olisi vähän hävinnyt arjesta; muistan itse, että isoäitini aina teki kastikkeen ruualle, mutta itse teen hyvin harvoin, enimmäkseen koska en rehellisesti sanottuna osaa. Bistro O Matissa leivotaan myös leivät itse; ne alustetaan illalla ja kokki tekee taikinan juureen ja taikina kohotetaan hiljakseen yön yli kylmiössä ja seuraavana päivänä paistetaan. Saaristolaisleipää leivotaan joka toinen päivä, koska se paranee, kun saa hieman vetäytyä.

Pohjoismaista ranskalaisella vivahteella

Raaka-aineet pyritään pitämään pohjoismaisina ja lihasta reilut 90 % on kotimaista. Kateenkorva toki joudutaan tuomaan Ranskasta, mutta kalat tulevat Suomesta ja muista pohjoismaista ja äyriäiset Ruotsista ja Tanskasta. Kasvikset ovat aina kun mahdollista suomalaisia. Sesonkiajattelu menussa joutui hieman koetukselle, kun tämä sienivuosi on ollut hieman outo. Kuiva alkukesä ja sateinen syksy tekivät sen, että herkkutatteja oli runsaasti ja suppilovahverot tulivat tosi myöhään, mutta sitä runsaampana. Kohta siirrytään joulumenuun, josta löytyy poroa ja blinejä.

Vuodenvaihteen jälkeen blinikausi jatkuu maukkaan maa-artisokkakeiton kaverina. Keväämmällä pääsiäisen aikaan tarjoillaan karitsaa, joka tulee Raaseporista tai Ahvenanmaalta. Pääsiäisen jälkeen alkaa ehkä se paras ja raikkain kausi tuoreella parsalla, mansikoilla ja uusilla perunoilla. Syksy tuo taas kirpeät omenat, kurpitsat ja metsäsienet takaisin listalle. Klassikot, jotka eivät listalta poistu, ovat mm. jättikatkarapu-vuohenjuustosalaatti ja tuhdit hampurilaiset – niitä toivotaan ja tullaan pidemmänkin matkan takaa syömään.

Minä sain kokeilla jättikatkarapu-vuohenjuustosalaattia ja ihmiselle, joka ei normaalisti lainkaan innostu juustoille, tämä oli positiivinen yllätys. Syön siis toisen kerran elämässäni vapaaehtoisesti vuohenjuustoa ja voin sanoa käsi sydämellä, että kaikki vuohenjuustorakastajat AIVAN varmasti tulevat ihastumaan tähän, koska jopa minä tykkäsin. Parasta annoksessa oli aivan mahtava aioli, jossa oli juuri täydellisen sopivasti valkosipulin vienoa makua.

Vinkki! Ota lapset mukaan, he innostuvat varmasti. Ravintolasta on hyvä näköala rakennusmaalle – tässä voi seurata paraatipaikalla, miten viereinen talo kasvaa. Nauti siis näköalasta, niin kauan kun sitä on tarjolla – koska onhan se upeaa olla aivan keskellä uuden luomista ja nähdä miten kaikki kasvaa.

Teksti: Nina Karmano
Kuvat: Tuukka Ervasti
Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi ja kävijämäärien tilastoimiseksi.