Tapiola palkittiin arvostetulla keskustapalkinnolla

EKK ry:n arvostettu keskustapalkinto Tapiolaan

Tapiolan mittava uudistushanke on jo pitkällä ja hankkeen aikana toteutetut metroasema, bussiterminaali, maanalainen keskuspysäköinti ja kattavat kaupalliset palvelut Kauppakeskus AINOAn ja Kauppakeskus Länsituulen myötä ovat parantaneet Tapiolan kaupallisen keskustan saavutettavuutta, houkuttelevuutta ja toimintaedellytyksiä.

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry palkitsee keskustakilpailussaan menestyneimmät keskustat vuosittain. Vuoden 2023 palkinnon on voittanut Tapiola mittavan ja onnistuneen keskustauudistuksen perusteella.

Palkintoraadin puheenjohtajana toiminut Aulis Tynkkynen kuvailee Tapiolan uudistusta seuraavasti:

”Tapiolan keskustaa luonnehtii vilkkaus ja elinvoimaisuus sekä näkemyksellinen ja sitkeä kehittämistyö. Monikeskuksisen Espoon tunnetuin keskusta koki ison muutoksen herättäen voimakasta keskustelua. Metro oli ratkaiseva megatekijä. Se kytki Tapiolan luontevasti pääkaupunkiin, mielikuvienkin kannalta. Metsälähiöteema saattoi nyt jäädä hieman sivuun, mutta alkuperäinen, ikoninen maine jäi eloon.   

 Espoo vastasi kehittämishaasteeseen näin mittavin toimin pyrkien kuitenkin samalla säilyttämään luonnonläheisyyden, kävelykeskustan ja arvokkaan arkkitehtuurin hienot piirteet. Heikintori ja Tapiontori kytkeytyvät tasapainoisesti Ainoan kauppakeskukseen uusine asuntoineenkin. Kulttuurikeskuksen laajeneminen teatteritalolla yhteyksineen metrolle ja vanhan keskustaan toimii esimerkillisesti”.

Palkintoraadin muita kommentteja:

Mikko Heikkilä: ”Tapiola sisältää kaupunkisuunnittelun ja kiinteistökehittämisen kaikki näkökulmat”.
Pasi Kauppinen: ”Tapiola Toimii ry on koordinoinut yli 150 toimijan yhteistyötä jo 20 vuoden ajan.”
Katja Palonen: ”Uudistettu rohkeasti kasvaviin tarpeisiin, silti Puutarha-Tapiolan tunnistaa helposti”.

Projektinjohtaja Antti Mäkinen Espoon kaupungilta toteaa, että Tapiolaa oli uudistettava, koska sen vetovoima oli hiipumassa.

”Uudistuksiin on suhtauduttu pääosin myönteisesti, koska niiden tarpeellisuus on ymmärretty. Rakentamisen myötä asukkaita on tullut lisää ja sen seurauksena keskusta on elävöitynyt. Tapiola on kulttuurin, palvelujen ja liikunnan elävä kaupunkikeskus, jonka ydin on rauhoitettu autoilta. Tapiolan kehittäminen ja rakentaminen jatkuvat vielä tulevina vuosina, mutta historiallinen puutarhakaupunki säilytetään”, toteaa Mäkinen.

 


Palkintoraati luovuttamassa palkinnon Tapiolaan 3.5.2023. Kuva: Pokko Lemminkäinen.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi ja kävijämäärien tilastoimiseksi.